Radiotherapie

De bestraling

Het bestralen van meningeomen wordt nog niet zo lang gedaan, maar in de afgelopen 15 jaar wel steeds vaker. De ontwikkeling in hoge precisie bestralingstechnieken zoals…
-stereotactische radiotherapie
-gefractioneerde stereotactische radiotherapie
-IMRT (wat staat voor intensity-modulated radiotherapy) en de
-proton-beam radiotherapie
in de afgelopen jaren heeft hier zeker aan bijgedragen.

In Nederland is de protontherapie echter nog niet beschikbaar. In zeer uitzonderlijke gevallen kan er een verwijzing worden gegeven naar een protonkliniek in het buitenland. bestraling

Er wordt gesteld dat de beste optie voor meningeomen de radicale verwijdering is d.m.v. een chirurgische ingreep. Dit is echter lang niet altijd mogelijk doordat de tumor om grote bloedvaten en belangrijke zenuwen, zoals b.v. de oogzenuw, kan zijn gegroeid, of belangrijke hersenstructuren verdrukt. Postoperatief wordt daarom vaker radiotherapie aangeraden om het risico van groei van het meningeoom te verminderen.

In recente studies die we tegenkomen, lezen we b.v. “In the study from University of Heidelberg 20 patients with skull base meningeomas were treated with IMRT.”

Maar ook over de protonbehandeling: “However, due to limited availability, especially in de United States, it is not realistic to offer this treatment to most patients with meningeomas. A few more proton beam centers will open in the next few years, which will improve the availability to patients.”

Vanuit de enquête die we een aantal jaren geleden hebben gehouden onder onze leden, lijkt er een keuze voor bestralingen te ontstaan na 1999.
Het is altijd zinvol u goed voor te laten lichten door de radiotherapeut over de mogelijkheden, de risico’s en de complicaties van een eventuele bestraling.

Op de stie van de Radiotherapie Nederland vindt u alle informatie over bestralingen.