Neurochirurgie

Als de diagnose “MENINGEOOM” is gesteld, en men besluit dat opereren voor u de beste optie is, zult u worden doorverwezen naar een neurochirurg.
In overleg met u zal dan de behandeling besproken worden.

“De bijzondere neurochirurgie omvat de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, de hersenschedel, de schedelbasis, de hersenzenuwen, het ruggenmerg, de zenuwwortels alsmede de omgevende vliezen, en van die aandoeningen die een functiestoornis veroorzaken van hersenen, ruggenmerg of cauda equina en voorts de microchirurgische behandeling van de plexus brachialis”.

Bovenstaande definitie is opgenomen in het Ministeriële planningsbesluit dat nauwkeurig regelt in welke ziekenhuizen de bijzondere neurochirurgie in Nederland mag worden uitgeoefend. Momenteel kent Nederland 18 van dergelijke vergunninghoudende ziekenhuizen. Het VUmc is één van de 3 hoofdcentra in Amsterdam (samen met het AMC en het Slotervaart). Buiten die zgn.  ‘hoofdcentra’  wordt – in veelal kleinere – ziekenhuizen de gewone neurochirurgie uitgevoerd: lumbale hernia operaties en eenvoudige neurolyses.

De neurochirurgische ziekenhuizen met deze vergunning:

1. Medisch Centrum Haaglanden   – Den Haag/samenwerking met het Leyenburg Ziekenhuis Den Haag
2. Erasmus MC: Universitair Medisch Centrum Rotterdam
3. St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
4. Academisch Ziekenhuis Maastricht/samenwerking met Atrium Ziekenhuis Heerlen
5. Academisch  Ziekenhuis Groningen/ in samenwerking met Martini Ziekenhuis in Groningen
6. Isala Kliniek in Zwolle
7. Medisch Spectrum Twente in Enschede
8. Academisch Ziekenhuis Nijmegen/in samenwerking met Canisius Ziekenhuis in Nijmegen
9. Universitair Medisch Centrum Utrecht
10. Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam
11. Academisch Medisch Centrum Amsterdam/ in samenwerking met de VU Academisch Ziekenhuis vrije universiteit Amsterdam heet nu Neurochirurgisch
Centrum Amsterdam NCA
12. Leids Universitair Medisch Centrum Leiden

 

Voor informatie over neurochirurgie kunt u terecht op de site van de NVVN, de Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen, patiëntinformatie.

 

Het UCLA Medical Centre in Amerika geeft een overzicht van de locaties van meningeomen met de aan de locatie gerelateerde naam en de bijbehorende mogelijke uitvalsverschijnselen.